Cito jeugd op het veld bij World League!

Drie maanden nadat het idee was geopperd door bestuurslid Thijs, was het afgelopen zaterdag 5 juli dan eindelijk zover: Cito ging naar de World League wedstrijd Nederland – Tsjechië in het Topsportcentrum in Rotterdam! Net als bij de wedstrijden in de Topdivisie van Heren 1 worden bij wedstrijden van Oranje kinderen ingezet om rond het veld te helpen: de court crew bestaat uit  ballenrollers, dweilers en tellers. Het verschil tussen de Topdivisie en Oranje is dat er bij een wedstrijd van Oranje maar liefst 16 kinderen (ten opzichte van 7 of 8 in de Topdivisie) worden ingezet. Daarnaast staan tijdens het spelen van de volksliederen paradekinderen voor de spelers.

Cito vertrok om 11.45 uur vanaf sporthal de Koppeling met de bus naar Rotterdam. Naast 16 court crewkinderen en 11 paradekinderen gingen er nog 15 ouders en begeleiding mee. Na een uurtje in de bus, waarin het lunchpakketje werd opgegeten dat de begeleiding had verzorgd, kwamen we in Rotterdam aan. De court crewkinderen moesten zich direct melden bij de medewerkers van de Nevobo, voor een uitgebreide instructie. Er werd onder andere geoefend hoe de vlaggen gedragen moesten worden. De paradekinderen mochten naar de kidshal, waar een volleybalnet, een springkussen en diverse spellen waren neergezet. Samen met de begeleiding hebben de kinderen daar een uurtje gespeeld en gevolleybald.

Om 14.00 uur mochten ook de paradekinderen zich melden. Als eerste werd er geloot: wie staat er bij het Oranje en wie bij de Tsjechen? Nadat kort was uitgelegd wat de bedoeling was mochten de kinderen naar het veld. Michael, medewerker van de Nevobo, begeleidde de kinderen die bij de Tsjechen stonden, bestuurslid Liset de kinderen die bij Nederland stonden. Daar bleek pas echt hoe groot de zenuwen van sommige kinderen waren met vragen als ‘wat moeten we nou doen?’, ‘kan ik iets fout doen?’ en ‘waar moet ik dadelijk staan?’. Gelukkig ging alles goed en stonden de paradekinderen prachtig voor de spelers in hun groene Cito-shirt. Het Wilhelmus werd door de meeste paradekinderen heel hard meegezongen.

Vervolgens moest Jayanti heel snel haar groene Cito-shirt wisselen voor het rode court crew-shirt: met een dubbelrol stond ze voor de wedstrijd op het veld en tijdens de wedstrijd naast het veld. De paradekinderen mochten de wedstrijd op de tribune kijken, waar de ouders en begeleiding plekken hadden vrijgehouden. Tijdens de wedstrijd waren de court crew kinderen constant in beweging. Bij iedere time-out werd er met 3 personen aan beide kanten van het net gedweild en hoe verder de wedstrijd vorderde hoe vaker ook tussen punten door gedweild moest worden. Na de 3-1 winst van Nederland was het tijd voor een groepsfoto van de court crew met Oranje, waarna vooral de paradekinderen op handtekeningenjacht gingen. Zo’n 45 minuten later had iedereen bijna alle handtekeningen verzameld en was iedereen weer omgekleed. Na nog een kwartiertje wachten kwam de bus ons weer ophalen voor de terugrit naar Zeist. In de bus werd direct uitgesproken dat deze dag voor herhaling vatbaar is; iedereen heeft een geweldige dag gehad! De bus naar het WK Beachvolleybal volgend jaar is al bijna geboekt…

Bekijk vooral ook de foto’s op de website!

Liset Schrijvers

Bestuur Cito