Pelster/Cito verliest van Haaglanden

Zaterdag kwam een einde aan een mooie reeks voor Topdivisie debutant Pelster/Cito. Na zeven opeenvolgende overwinningen moest de ploeg uit Zeist weer eens een nederlaag incasseren. Haaglanden vocht zich in eigen hal naar een verdiende 3-2 overwinning.

Pelster/Cito heeft sinds enige tijd personele problemen, en dat is opmerkelijk gezien de grootte van de selectie. Waar een maand geleden nog werd gevochten om een plekje op de training, veertien man was geen uitzondering, mag coach Paul van der Ven de laatste weken blij zijn met acht-en-een-halve man en een paardenkop. Diagonaal Pieter Glerum is nog steeds geblesseerd net als zijn concurrent Jurjen Hellinga. Ook passer/loper Bram Korf is nog niet inzetbaar. Nu rots in de branding Richard Posthuma met de noorderzon is vertrokken, vallen er wel veel automatismen weg.

Hoewel het gemis van bovenstaande krachten invloed heeft op het basisniveau van Pelster/Cito, mogen de afwezigen slechts ten dele worden opgevoerd als excuus voor het matige spel van zaterdag. Ook zonder Glerum, Hellinga, Korf en Posthuma zou de nummer twee uit Zeist genoeg kwaliteit in huis moeten hebben om Haaglanden te verslaan. In de eerste set kwam Pelster/Cito goed weg. Passend stond de ploeg van coach Van der Ven onder druk maar dat werd gecompenseerd met een goede aanval en service. Pelster/Cito mocht niet klagen dat de set met 23-25 werd gewonnen.

Vanaf set twee kantelde de wedstrijd in Voorburgs voordeel. De passing bij Pelster/Cito bleef zwak en toen ook de aanval en de service begonnen te haperen kon Haaglanden profiteren. Er moet worden gezegd dat Haaglanden vocht voor wat het waard was en zeer veel verdedigde.  De thuisploeg won verdiend de tweede (25-20) en de derde set (25-22).

Van der Ven besloot zijn basisopstelling door elkaar te husselen om iets te forceren in de vierde set. Reinout Huisman verving Thijs Pietersen op de passer/loper positie, terwijl Pietersen op zijn beurt doorschoof naar de diagonaal. Deze tactische zet leek zijn vruchten af te werpen toen Pelster/Cito een voorsprong van zes punten nam, maar de ingevallen spelverdeler Ronald Verheij serveerde Haaglanden weer bijna langszij. Pelster/Cito bleef echter met pijn en moeite aan de goede kant van de score en dwong een tiebreak af door de vierde set met 23-25 te winnen.

In die vijfde set leek het alsnog goed af te lopen toen de Zeistenaren een 12-11 voorsprong namen. Vanaf dat moment werd echter geen punt meer gescoord. Een reeks aanvallende fouten zorgde ervoor dat Haaglanden in een ruk uitliep naar 15-12 en zo de wedstrijd won met 3-2.

Hoewel de nederlaag tegen Haaglanden onnodig en pijnlijk was, kan Pelster/Cito terugkijken op een prachtige eerste helft in de Topdivisie. Acht van de tien wedstrijden werden gewonnen en de entourage tijdens de thuiswedstrijden is fantastisch. Met een fitte Glerum en Korf zal Pelster/Cito weer vol frisse energie aan de tweede seizoenshelft beginnen. Op 11 januari staat de uitwedstrijd tegen VoCASA op het programma, de enige ploeg waartegen Pelster/Cito dit seizoen nog niet speelde. De inzet van deze wedstrijd is de tweede plaats op de ranglijst.

Haaglanden – Pelster/Cito 3-2 (23-25, 25-20, 25-22, 23-25, 15-12)