Einde van een tijdperk

Helaas heeft Cito H1 zich moeten terugtrekken uit de Topdivisie. Deze trieste beslissing hebben wij helaas moeten nemen, omdat we er niet in geslaagd zijn een team op de been te brengen dat serieus kan meedoen op het tweede niveau van Nederland.

Tot vijf jaar geleden speelde Cito H1 in de eerste divisie. Met een vaste groep spelers, herkenbaar voor het Zeister publiek, draaiden we mee in de top van de eerste divisie. Het is lang geleden sinds voor het laatst een speler uit eigen jeugd de stap naar het eerste maakte, maar de aantrekkingskracht van het team was altijd sterk genoeg om goede volleyballers van buitenaf naar Zeist te halen. Een deel van deze spelers bleef lang voor H1 spelen en werd zo onderdeel van de club.

Vijf jaar geleden kregen we de kans om naar de Topdivisie te promoveren, en met trainer/coach Paul van der Ven gingen we dit avontuur aan. De entourage tijdens de thuiswedstrijden werd flink verbeterd, zo ging H1 op het centre court spelen. DJ Bas Jongerius en speaker Arjen Hoekstra zorgden voor een geweldige sfeer en zo hebben we 55 prachtige Topdivisieduels in de Koppeling mogen spelen.

Zaterdagavond
Zaterdagavond

Nadat een groot deel van de kern van H1 was gestopt en een stapje terugdeed naar H2, werd het per seizoen lastiger om een sterk team te formeren. Zonder eigen jongensjeugd en zonder samenhang in de herenlijn, hing het gevaar van een uiteenvallend team al enige tijd in de lucht. Nu sterke spelers als Jurjen Hellinga, Dirk Peek, Rob de Wit en Maarten Janssen afgelopen zomer om uiteenlopende redenen vertrokken, stond H1

voor de lastige taak om deze vrijgekomen posities in te vullen.

We hebben er de laatste maanden met man en macht aan gewerkt, maar het is simpelweg niet gelukt om nieuwe spelers aan te trekken. In het mannenvolleybal heerst schaarste, en veel clubs in de provincie Utrecht vissen in dezelfde vijver.

Ongeveer de helft van het team wilde mogelijk doorgaan, maar dat is te weinig om mee aan het seizoen te beginnen. De afgelopen week is nog getracht om een combinatieteam te maken met H2, maar de spelers uit dit team kunnen begrijpelijkerwijs niet de commitment geven die bij Topdivisievolleybal hoort.

Nu de deadline voor terugtrekking naderde, bleef alleen stoppen over als optie. Na vele prachtige jaren is het, in ieder geval nu, over met topvolleybal in Zeist.

H2 speelt aankomend seizoen ook nationaal, in de 2e divisie. Voor de club Cito is het zaak om in de toekomst weer te gaan bouwen aan een sterk en prestatiegericht eerste herenteam. De 2e divisie kan hier een goed startpunt voor zijn.

Nadat we ons afgelopen seizoen in de laatste wedstrijd handhaafden in de Topdivisie, gaat het verhaal H1 nu als een nachtkaars uit. Via deze weg willen we iedereen bedanken die zich de afgelopen jaren heeft ingespannen om Heren 1 te helpen. Alle vrijwilligers, de ballenkinderen, de vlaggers, Bas en Arjen, het bestuur van Cito en onze zeer trouwe supporters. Enorm bedankt voor al jullie aanmoedigingen en hulp! We hebben er van genoten.

Onze dank gaat ook uit naar alle sponsoren die ons de laatste jaren hebben ondersteund. Een speciale vermelding gaat uit naar Pelster. Het bedrijf van de familie Geesink sponsorde al jarenlang de club Cito, en was de laatste vijf jaar hoofdsponsor en naamgever van Heren 1 in de Topdivisie. Zonder de hulp van Pelster waren we nooit zo ver gekomen, namens alle (ex)-spelers van H1: bedankt!

Namens Pelster/Cito H1, voor het laatst,

Thijs Pietersen