Pelster/Cito klimt naar 3e plaats na zege nr. 4!

Pelster/Cito is zaterdag opgeklommen naar de derde plaats in de Topdivisie na een zwaarbevochten 3-2 overwinning op Zaanstad. De ploeg van coach Paul van der Ven boekte de vierde zege in vijf wedstrijden.

Coach Paul van der Ven startte in Zaandam met Guido Spooren (spelverdeler), Jurjen Hellinga (diagonaal), Thijs Pietersen en Rob de Wit (passer/lopers), Dirk Peek en Bram van Slooten (middens) en Jasper Rietman (libero).

De start van de Zeistenaren was abominabel slecht. Pelster/Cito serveerde angstig waardoor Zaanstad zeer gemakkelijk de side-out kon scoren. Zelf kregen de groenen de passing niet onder controle. Veel directe ketsers zorgden ervoor dat Zaanstad relatief eenvoudig een 1-0 voorsprong kon nemen (25-21).

Hoewel het spel niet veel verbeterde in set twee, slaagde Pelster/Cito er toch in de spanning terug te brengen in de wedstrijd. In plaats van door te drukken ging Zaanstad wat foutjes maken, waardoor de ploeg van Van der Ven de tweede set kon stelen (25-23).

Aan de ‘slechte kant’ verviel Pelster/Cito in set drie weer in oude fouten. De buitenaanvallers Pietersen, De Wit en Hellinga haalden niet hun niveau, en ook libero Rietman deelde mee in de malaise. Zaanstad profiteerde gretig en nam een 2-1 voorsprong door de derde set met 25-20 te winnen.

Coach Van der Ven moest ingrijpen en besloot routinier Stephen Roper te laten beginnen aan de vierde set ten koste van De Wit. Roper, uitkomend in Cito H2, bracht de nodige rust in het veld en bewees zo zijn waarde. Ondanks zijn goede spel was het Zaanstad dat een 18-16 voorsprong nam en een voorschot nam op een 3-1 zege. Net op tijd redde Pelster/Cito de meubelen. Doordat de pass weer beter aankwam, konden de sterke middenmannen Peek en Van Slooten excelleren. Omdat de Zeistenaren ook beter gingen serveren, werd de vierde set alsnog met 25-22 gewonnen.

Pas in set vijf kon Pelster/Cito echt een stempel op de wedstrijd drukken. De 15-13 uitslag suggereert een gelijk opgaande strijd, maar de groenen hadden het grootste deel van de tiebreak de touwtjes in handen. Uiteindelijk was het diagonaal Hellinga die het bevrijdende vijftiende punt binnen timmerde.

Volgende week reist Pelster/Cito opnieuw af naar Noord-Holland, als het in Amsterdam rode lantaarndrager USC US treft. Daar hoopt Pelster/Cito drie punten aan het totaal toe te voegen.

Zaanstad – Pelster/Cito 2-3 (25-21, 23-25, 25-20, 22-25, 13-15)
foto: johnspictures.nl