Pelster/Cito wint en verliest in Oostzaan

Het vernieuwde Pelster/Cito is goed begonnen aan het seizoen 2015-2016. De Zeistenaren versloegen in Oostzaan het lastige Compaen met 3-2. Helaas was er ook tegenslag in de eerste wedstrijd. Coach Paul van der Ven, die toch al over een smalle selectie beschikt, zag twee basisspelers geblesseerd uitvallen.

Gedurende de warming-up bleek dat passer/loper Rob de Wit niet fit genoeg was om te spelen. Omdat Van der Ven niet over extra buitenaanvallers beschikte, moest libero Jasper Rietman als passer/loper in actie komen. Hij werd opgesteld samen met Guido Spooren (spelverdeler), Jurjen Hellinga (diagonaal), Dirk Peek en Jan-Willem Het Lam (middens) en Thijs Pietersen (passer/loper).

Ondanks dat Pelster/Cito op het laatste moment moest improviseren en zonder libero speelde, begonnen de groenen imponerend aan de wedstrijd. Rietman en Pietersen hadden de passing onder controle waardoor spelverdeler Spooren zijn aanvallers Peek, Het Lam en Hellinga kon laten excelleren. Pelster/Cito speelde zuinig, maakte nauwelijks fouten en won de eerste set met 25-18. Ook in de tweede set werd al snel een ruime voorsprong genomen.

Halverwege de tweede set sloeg het noodlot toe voor spelverdeler Spooren toen hij door zijn enkel ging. Hij werd vervangen door nieuweling Gerard Top, die daarmee zijn debuut in de Topdivisie maakte. Top was echter grieperig en moest na iedere rally even op adem komen. Toch loodste hij zijn team naar een 2-0 voorsprong.

In de derde en vierde set moest thuisploeg Compaen komen, en dat deden ze ook. Hoofdaanvaller Lars de Boer, die niet fit aan de wedstrijd begon, was inmiddels warmgedraaid en maakte weer indruk met zijn harde diagonale smashes waar hij patent op heeft. Pelster/Cito kwam in de derde en vierde set nog dichtbij een driepunter, maar moest uiteindelijk toch toestaan dat Compaen de stand gelijk trok.

Na de slopende vierde set was het des te knapper dat de ploeg uit Zeist de vijfde set wist te winnen. Met Bram van Slooten voor Het Lam (die een uitstekend debuut maakte), won Pelster/Cito de tiebreak met 15-11. Groot respect was er voor spelverdeler Top, die ondanks zijn griep zijn team naar de overwinning dirigeerde.

Pelster/Cito heeft de komende maand twee vrije zaterdagen en dat komt gezien de blessures niet slecht uit. De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 oktober, als de Zeistenaren om 19.15 uur Sliedrecht Sport ontvangen in sporthal De Koppeling.

Compaen – Pelster/Cito 2-3 (18-25, 21-25, 25-23, 30-28, 11-15)
foto: johnspictures.nl