Zure uitnederlaag Pelster/Cito

Pelster/Cito heeft zaterdagavond de tweede 3-0 nederlaag van het seizoen geleden. In Hoogeveen werd met 3-0 verloren van promovendus De Witte Olhaco. Net als vorige week tegen Volley Tilburg verprutste de ploeg van coach Johan van Zelderen de eerste set. In set twee en drie kregen de Zeistenaren het niet meer op de rit.

Coach Johan van Zelderen had zijn basisopstelling ten opzichte van vorige week op maar liefst drie posities gewijzigd: Gerben Dambrink (spelverdeler), Manuel Smit (diagonaal) en Aart Kooiman (midden) vervingen Gerard Top, Jurjen Hellinga en Bram van Slooten. Naast de drie nieuwelingen startten aanvoerder Dirk Peek (midden), Thijs Pietersen en Rob de Wit (passer/lopers) en Maarten Janssen (libero).

Pelster/Cito kwam in de sfeervolle sporthal Trasselt niet goed uit de startblokken. De groenen kwamen moeizaam tot scoren en daar profiteerde de thuisploeg van. Halverwege de set begon het te draaien bij de nummer vier van vorig seizoen. Kooiman, die voor het eerst in de basis stond bij zijn nieuwe club, pakte enkele mooie killblocks en ook diagonaal Smit kwam goed tot scoren. Pelster/Cito pakte een 20-23 voorsprong en leek op 20-24 te komen na een mooi killblock van de ingevallen Van Slooten en Pietersen.

De arbitrage schonk echter het punt aan Olhaco omdat Van Slooten en/of Pietersen bij het landen met hun tenen de middellijn zouden hebben overschreden, vóórdat de bal op de grond kwam. Waar de hele sporthal erop rekende dat het punt naar Pelster/Cito ging, kreeg Olhaco deze dus cadeau.

Het moet gezegd dat Pelster/Cito na deze dubieuze beslissing de set alsnog zelf verprutste. De groenen kwam nog wel op setpoint, maar speelde dit veel te slordig uit. Uiteindelijk werd de set met 27-25 uit handen gegeven.

In de tweede set, met Hellinga in het veld voor Smit, kwam Pelster/Cito op een mooie 8-2 voorsprong. Na een slechte fase, waarin geen van de Zeister aanvallers tot scoren kwam, verdween deze voorsprong als sneeuw voor de zon. Pelster/Cito speelde onrustig en gaf Olhaco, met de sterke diagonaal Sander Kemperman, alle gelegenheid om terug te komen. Uiteindelijk won de thuisploeg ook verdiend de tweede set met 25-18.

In set drie wisselde Van Zelderen Thomas Dankers, Gerard Top en Bram van Slooten in. Ook met deze nieuwelingen kreeg Pelster/Cito de wedstrijd niet omgedraaid. Net als in de voorgaande sets was vooral de aanval en de zwakke service het probleem bij de Zeistenaren. Olhaco speelde vrijuit, won de derde set met 25-18 en daarmee de wedstrijd met 3-0.

Volgende week treft Pelster/Cito in eigen huis VoCASA, waar met Gert Veldhuizen en Bert Gerritsen maar liefst twee oud-trainers aan het roer staan. Deze wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 8 oktober om 19.15 uur in sporthal De Koppeling in Zeist.

Marius Verwoert legde de wedstrijd op video vast en selecteerde de hoogtepunten in deze samenvatting: YouTube

De Witte Olhaco – Pelster/Cito 3-0 (27-25, 25-18, 25-18)